House in hieidaira / Tato Architects

first_img Japan Projects “COPY” “COPY” ArchDaily 2010 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/251553/house-in-hieidaira-tato-architects Clipboard Year:  Area:  186 m² Year Completion year of this architecture project House in hieidaira / Tato Architects Save this picture!© Satoshi Shigeta+ 32 Share Architects: Tato Architects Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/251553/house-in-hieidaira-tato-architects Clipboard CopyHouses•Japan Photographs Photographs:  Satoshi Shigeta © Satoshi Shigeta The house is located in Shiga Prefecture halfway up Mt. Hiei. The client is an artist who needed an atelier and a house for his family with a space for his parents to live together in the near future. The houses in the nearby existing residential area are gable-roofed keeping to the regulation that demands slanted roof, which appeared to be providing a sense of serenity along the street. We pursued a study for architecture to match the site in between such residential area and woods. Save this picture!© Satoshi Shigeta© Satoshi Shigeta One structure covering all the requirements and the considerations thereof deemed to be too large a volume for the site of such environment. In addition, we were told that an atelier might cause noise and odor. Taking these conditions into account and being inspired by the client’s objet d’ art reproducing various commodities, we worked out such an overall plan as to arrange three similar, independent houses of cottage type ― one for atelier and the other two are for the client’s family and for his parents. Save this picture!Section The construction of the atelier was simplified to meet the extremely low budget. Cement excelsior boards serving as bearing wall structures with heat insulation and fireproof effect were attached to the structure, which were then covered with corrugated polycarbonate plates. Heat condensing stuff was buried in the ground under the floor to provide floor heating through the foundation utilizing midnight electric power. The surface of the foundation concrete is finished off with trowel to serve as floors. Structural materials for walls and roofs are left exposed to facilitate modification by the client. Save this picture!© Satoshi Shigeta© Satoshi Shigeta The foundation of the two living houses was finished simply with mortar to most efficiently use the floor heating by foundation heat condensing system as well as the atelier. The inside walls were all finished with lauan plywood and painted white partly. Save this picture!© Satoshi Shigeta© Satoshi Shigeta The size and arrangement of windows were proportionally scaled up modeling the conventional cottage type to make the houses look smaller than they actually are. Save this picture!© Satoshi Shigeta© Satoshi Shigeta The floor space of upstairs was not required to be so large but was required to be independent to some extent. As ordinarily upright walls would make the space of upstairs cramped and the ceiling of downstairs too high, the partition walls were leaned to have the solid space divided diagonally, and thereby a ”hill-like-floor” and a ”roof-like-ceiling” emerged. Here appeared such a new model as assembling a small cottage type into a large cottage type. Save this picture!Floor Plans A cottage type is assertive enough to make people imagine the interior to be consistent to the exterior, and vice versa. Above a ceiling suggesting a cottage style roof another ceiling suggesting another cottage style roof is provided, and thereby we think we have created a solid space as if it is ever extending up. Save this picture!© Satoshi Shigeta© Satoshi ShigetaProject gallerySee allShow lessTangentfield and Fourth Door Review’s Roots Architecture WorkshopArticlesThe Modern Metropolis, Illustrated / Chris DentArticles Share House in hieidaira / Tato ArchitectsSave this projectSaveHouse in hieidaira / Tato Architects Houses CopyAbout this officeTato ArchitectsOfficeFollowProductSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWoodHousesJapanPublished on July 10, 2012Cite: “House in hieidaira / Tato Architects” 10 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Hieidaira 住宅 / Tato Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *